Risk vs Reward

En snackis den senaste veckan berör hur några annonsörer som ville maximera tillväxten råkat ut för en kalldusch då en viss influencer råkat skapa content utifrån en misshandlad människa med alkoholproblem. Borde annonsörerna varit mer riskmedvetna innan de gick in i detta samarbete? Bör man gå omkring och göra sina marknadsval med en avskräckande bild på en influencer som petar på utslagna fasttejpad i pannan? Kanske lite extremt, men ni förstår andemeningen.

Palmer Lyckey är en amerikansk entreprenör som skapade VR-bolaget Oculus och sen sålde det till Marc Zucherberg för 2 miljarder. Nu har han i ett infall tillverkat ett VR-kit där 3 explosiva ampuller riktade mot pannan ser till att om du dör i spelet dör du på riktigt också. Japp, du läste rätt.

Utöver att fundera på hur Palmer mår egentligen, så öppnar det här för tankar om beteende kopplat till risk. Man misstänker ju att spelmönster och beteende för den som spelar med den dödliga hjälmen blir radikalt annorlunda mot den som spelar med en vanlig VR hjälm. Att i förväg ha ett ”worst case scenario” bokstavligen skrivet i pannan på en skapar nog en avsevärt större försiktighet när man tassar omkring i metaverse.

Men generellt har vi inte något domedagscenario mitt framför ögonen, vare sig när vi spelar tv-spel eller agerar i vardagen. Tur är väl det, då skulle vi väl bli helt handlingsförlamande. Istället hoppar vi över brinnande hus med bilar och kastar oss i strid med ninja-gäng i spelens värld. I den verkliga tillvaron köper vi överbelånade bostadsrätter och tänker growth hacking och 10X snarare än att vara eftertänksamma.

Men kanske kan avsaknaden av rädsla för risker gå för långt?  Mannen som personifierar 10X och att vägra fega, Elon Musk, har nu med all önskvärd tydlighet visat att baksidan av myntet ”för mycket konsekvenstänk” kan vara ”för lite konsekvenstänk”. Elon gasar på i alla riktningar, alienerar moderata annonsköpare och liberala elbilsköpare, och bidrar i det till att krascha värdet på både Tesla och Twitter. En annat visionär, Marc Zucherberg, har envist fokuserat på nya festliga fenomenet Metaverse med sådan blind ihärdighet att hans Facebook/Meta tappat 70% av sitt börsvärde.

Satsningen på tillväxt och att bygga ”unicorns” utan krav på lönsamhet och med skygglappar mot risker har varit möjlig så länge kapital varit mer eller mindre gratis. Men med stigande räntor och inflation börjar det plötsligt se ganska trevligt ut ”innanför boxen”. De senaste årens hjältar Elon, Mark och Sundar börjar nu blekna lite i jämförelse med den tidigare hånade  Warren Buffets förmåga att leverera små men stadiga tillväxtsiffror år efter år.

Ibland kanske man kan vara lite småfeg. Fokusera på inkrementella förbättringar av saker som är trygga och bevisat effektiva. Hålla i brand safety. Aktieägare är kanske nöjdare med en stadig tillväxt snarare än en bergodalbana.

Inte minst i tider då pengar kostar pengar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *