List-listan för 2019

List-listan

O-er-hört många listor över de viktigaste händelserna inom reklam/kommunikation/digitalt/media sammanställs i detta nu världen över. I ett utslag av megalomani och lättja tänkte jag strunta i att skapa en egen lista, utan het enkelt lista andra listor.

Marketing Week Moments of the Decade

Omfattande, bred, välskriven lista över det viktigaste under 2010-talet. Långläsning. Lite tyngdvikt på UK men överlag finfin lista.

https://www.marketingweek.com/marketing-moments-of-the-decade-part-one/

https://www.marketingweek.com/marketing-moments-of-the-decade-part-two/

https://www.marketingweek.com/marketing-moments-of-the-decade-part-three/

Carats 10 trends för 2020

Dan Calladine på Carat i UK har skrivit trendlistor sen Dackefejden. Detta är ju en utblick mot 2020 snarare än återblick, men välstrukturerad och pedagogisk. Mycket medie-fokus såklart.

https://www.slideshare.net/NextGenerationMedia/carats-10-trendsfor2020

Mashables 15 Memes that defined 2019

Titeln är ganska självförklarande.

https://mashable.com/article/memes-that-defined-2019/

AdAges 13 most overused celebrities of the decade

15 mest överexponerade kändisarna i reklamsammanhang. Amerikansk kontext. Utan rangordning, listas i alfabetisk ordning.

https://adage.com/article/year-end-lists-2019/advertisings-13-most-overused-celebrities-decade/2221946

The top apps and games of the 2010s

Noll överraskningar på den listan. Kanske listans svagaste lista.

https://techcrunch.com/2019/12/16/the-top-apps-and-games-of-the-2010s/

Holmes Reports Top 10 Campaigns Of The Decade

Paul Holmes tycker om allt från #LikeAGirl till tyska anti-nazist kampanjer. Eklektiskt.

https://www.holmesreport.com/long-reads/article/always-likeagirl-tops-our-top-10-campaigns-of-the-decade

AdAge 10 Agency Review Horror Stories From The Past Decade

10 hemskaste Pitch-berättelserna från 10-talet. Lika delar sorglig och underhållande.

https://adage.com/article/year-end-lists-2019/10-agency-review-horror-stories-past-decade-told-agency-execs/2221536

 

 

Peloton vs gorillan

Den 31 augusti 2007 släpptes Fallon London sin reklamfilm för Cadbury på brittisk TV. Det finns mycket att säga om den reklamen: Tanken på att skapa något ”viralt” var såklart på agendan på den tiden. Det var en reklam som gick rakt på en emotionellt anslag och helt och totalt struntade i produkten. Det var ett spännande sätt att bredda målgruppen och hitta på något nytt efter att tioårigt (sic) sponsorskap av Coronation Street.

Men framförallt är det en universell feelgood-filmsnytt. Den ger en varm känsla i magen. Jag har ännu inte träffat någon som tycker illa om den, som inte drar lite på smilbanden när trummandet börjar.

På samma sätt som det finns reklamer som är så bra att de sträcker sig utanför målgrupp och kampanjperiod, finns det sådana som är så dåliga att de får större effekter. För det mesta är mönstret att ju de hårdaste bedömarna av reklam är reklamare själva. Konsumenter bryr sig mycket lite om reklam, och andra stakeholders i annonsörens ekosystem (ekonomi, styrelse, HR och konkurrenter) har gärna åsikter, men är sällan alltför dömande. Men ibland så.

Peloton tillverkar en uppkopplad träningscykel med en stor skärm. På skärmen följer man spinningklasser, och man trackar sina framsteg digitalt. Inför julen i år har de släppt en reklam som är en slags sexistisk blandning av kroppshets och Black Mirror-dystopi. Den är så cringeworthy att den blivit viral av helt fel skäl.

Detta händer med flera kampanjer såklart, och för det mesta resoneras det att ”all publicitet är bra publicitet”, en argumentation som jag tror baseras på ett ganska kortsiktigt tänkande.

Hur som haver. Peloton har lyckats tillverka en film som är så dålig att inte bara reklamare reagerat. Filmen är så pinsam, märklig och obehaglig att självaste aktiemarknaden reagerat. Efter filmen släppts rasade aktien 9%. Det finns inga faktafel eller olagligheter i den. Den är bara så dålig att hela världen reagerade.

Det finns hopp om mänskligheten.