”Digerdöden har verkligen inneburit en möjlighet att accelerera vår digitalisering”

Det är sedan länge accepterat att det finns ett parallellt universum på LinkedIn. Ett universum befolkat av livscoacher, framgångskonsulter, growth entrepreneurs och andra märkliga varelser. Ett universum där det inte finns några svagheter eller misstag, där alla gör 5 000 situps, startar 3 bolag, läser ett par böcker om framgång och startar en podcast innan klockan 4 varje morgon.

Granne med detta universum ligger corporate-universet, det som kommer till uttryck i årsredovisningar, pressreleaser och ”all staff emails”. Dessa två univers är klart besläktade. I dem finns inga problem, inget jobbigt, bara ”utmaningar som kommer stärka oss på lång sikt”.

Utanför dessa univers finns den riktiga världen.

En enkät från Karlstads universitet om folks vanor under corona visar att vi äter väldigt mycket, och dricker väldigt mycket. När pandemin är över svarar många att de vill sluta dricka så mycket alkohol och äta mindre onyttigt.

– Vi är skärmtrötta och sugna på upplevelser, men det vi längtar efter mest verkar vara just den vanliga gamla vardagen, menar Erik Wästlund som analyserat studien.

Mänskligheten är trötta, feta och småpackade. De längtar tillbaka till det gamla vanliga. Till jobbet, till kaffebryggaren på kontoret. Till ”Din Mamma Jobbar Inte Här”-lappar, jobbiga praktikanter och skrivar-trassel.

Men mänskligheten får inte bestämma. Likt en skoltrött drömmare överkörd av en vattenkammad elevrådsordförande kommer mänskligheten få rätta in sig under Corporate- och LiknedIn-världen. Där det bara finns möjligheter, där man inte kan vara trött, där pain is just weakness leaving the body.

Enligt den doktrinen är Corona-pandemin en ”möjlighet att accelerera digitalisering”, ”effektivisera processer”, ”streamlina vår organisation och våra resurser”. (Gud vet hur dessa krafter hade angripit digerdöden eller Titanics undergång.)

Branscher kommer centraliseras, de stora bli större.

Amazon kommer bli lite mer dominerande.

Allt skall schemaläggas, digitaliseras och göras över videolänk.

Robotar och AI kanske kan petas in på något relevant sätt?

Optimera, optimera, optimera.

 

Rory Sutherland (den brittiske reklam-krönikören bakom frasen ”A flower is just a weed with a marketing budget”) uttrycker intressanta frågetecken kring optimering. Hans senaste bok Alchemy har underrubriken ” The Surprising Power of Ideas That Don’t Make Sense”. Han argumenterar för att fantastiska resultat ibland kommer från irrationella, ologiska och spontana infall. Att en verklighet som hela tiden optimeras kommer leda till att alla gör samma sak hela tiden, med avtagande marginalnytta och tilltagande tristess.

Orlando Wood argumenterar i sin bok ”Lemon – How the Advertising Brain Turned Sour” för att kvantifiering, optimering och kortsiktig effektivitetsstyrning gjort att vi skapar tråkigare, mindre omtyckt och – på lång sikt – mindre effektiv reklam.

En annan illustration av skillnaden mellan det binära, fyrkantiga, mätbara och det mänskliga, taktila, skeva kommer från filmen ”Good Will Hunting”. Will Hunting (Matt Damon) briljerar för sin lärare (Robin Williams) med data fakta och kunnande. Eleven skriver läraren på näsan, Luke kan mer än Yoda, han har läst allt om världen, han kan varenda fakta om Italien, Rom och dess kyrkor även om han kanske inte upplevt dem personligen. Robin Williams, mindre kunnig om siffror och fakta men en man som rest och levt, säger då

-I bet you can’t tell me what it smells like in the Sistine Chapel.

Mic drop.

 

Vissa saker kan inte kvantifieras och optimeras. Vissa saker förds ur ineffektivitet, ur ett spontant möte vid kaffebryggaren, ur en trasig skrivare. Ur lite skit i hörnen.

Måtte vi få med oss det när vi går tillbaka till vardagen igen.

Inspiration i dessa tider

Sjukt märkliga tider så här några veckor in i pandemi-mode. Corona överskuggar allt, men samtidigt börjar det bli lite, tja, vågar man säga tråkigt att prata om? Man har berört de vinklar som finns, gjort framtidsspaningar, analyser och reflektioner. Det är liksom uttömt.

Samtidigt känns det ju svårt att elda upp något adrenalin kring något annat ämne? Allt känns ganska litet i jämförelse. Nya annonsformat? Räckviddssiffor? Prisvinnande kreativitet eller snabbfotade content-grepp och humoristiska ”jobba hemifrån”-poster från olika företag? Mellanmjölk.

Men man kan kanske hitta lite inspiration ändå, i diskussionen kring vissa konstanta principer och tankemönster. Saker som gäller både före, efter och under Corona. Speciellt om de presenteras på ett intresseväckande sätt.

ISOLATED är ett initiativ med hemmaföreläsningar. En av föreläsarna är Wiemer Snijders, föreläsare om marknadsanalys och partner på konsultbyrån Commercial Works.

(Wiemer är också författare/redaktör av utmärkta boken ”Eat Your Greens”, en slags receptsamling över de viktigaste teorierna och ramverken ring marknadsföring. Vilket i sin tur inspirerade min egen broschyr ”From Bananas to Barbells”)

Wiemers föreläsning heter Data Driven Dead Ends. I väl utnyttjade 40 minuter går Wiemer metodiskt igenom ett antal sätt man överdriver, missförstår eller på andra sätt felanvänder information. Detta inkluderar

Värdering av data: Om man ser en utveckling eller distinkt skillnad mellan olika områden i marknaden, utvärdera innan man går till drastiska åtgärder, tänk över om

  • Skillnaderna verkligen är större än likheterna när man jämför två områden
  • Skillnaderna bara är en liten del av ett större pussel
  • Det finns ett större mönster, och vad detta mönster då kan vara.

 

Saker som är annorlunda under Corona, är de skillnaderna det viktiga eller finns det desto fler likheter med hur saker såg ut tidigare? Förändringar som accelererat under Corona, är det relevant att studera utvecklingen just nu eller se på det större bakomliggande mönstret?

 

Korrelation vs Kausalitet. Om två saker inträffar samtidigt, har då den ena orsakat den andra, eller finns det någon annan påverkan. T.ex. lojalitet till ett varumärke som har ett starkt lojalitetsprogram, har programmet skapat lojaliteten eller är det en naturlig följd av varumärkets marknadspenetration?

 

Det viktiga i att göra saker i rätt ordning. Först analys, sen strategi, och sen taktik/utförande. Till exempel i corona-tider, innan man som varumärke ut och kommunicerar om pandemin: Först analysera målgruppens attityd till Corona och varumärken, deras behov och attityder, sedan se hur detta relaterar till långsiktig kommunikativ strategi, och sist (om analys och strategi stödjer det) fundera över utformning av kommunikation i ämnet. Eller låta bli.

Dagens tips, i all enkelhet.

Det nya gamla normala

Om du googlar “corona will change X forever”, kommer du att få över 5 000 träffar. Tydligen kommer allt från herrmode och försäkringar till dating och kontorslokaler att förändras för evigt. Inom marknadsföring och media är vi långt ifrån förskonade. Branschens gurus snubblar över varandra i ivern att förutsäga den nära framtidens mest drastiska omvandlingar.

Men låt oss stanna en sekund och fundera över vår framtid ”post-corona” genom att titta på både dåtid och nutid. Och inte via statistik och grafer, utan genom att analysera människor och beteenden.

I Tokyos höghus sitter många ungdomar, främst män, och betraktar den påtvingade själv-isoleringen och det sociala avståndstagandet ur ett lite annorlunda perspektiv än vi andra. I stället för att ha tvingats in i ett nytt sätt att leva ser de ett samhälle som anpassar sig till deras rutiner.

Hikikomori är en japansk term som beskriver hur unga vuxna, som ofta har ett starkt fokus på sitt online-liv, blir skrämda av det annalkande vuxenlivet och isolerar sig i sina rum. Fenomenet har varit känt sedan åttiotalet, och en undersökning från 2015 uppskattade att det fanns 541 000  Hikikomori  i åldern 15 till 39 i Japan. Nu testar nära två miljarder människor runt om i världen deras sätt att leva.

I Guangzhou i Kina, öppnades Hermès flaggskeppsbutik efter att ha varit nedstängd i och med Corona i april 2020. Första dagen slogs alla säljrekord med 2,7 miljoner USD i omsättning.  En mängd shoppare dokumenterade sina extravaganta inköp på sociala medier som Weibo och Xiaohongshu. En synnerligen entusiastisk kund, kallad Atomniu, påstod sig ha spenderat  142 124 USD i Hermèsbutiken den dagen.

Eric Yuan, VD för videokonferensplattform Zoom, kunde den 23 april fira en enorm uppgång av bolagets aktiekurs – plus 146% under 2020. Han anklagas nu för att ha dumpat en stor mängd aktier innan oron för plattformens kryptering och säkerhet skapade huvudrubriker. Nyheten att Facebook ska lansera sin egen videokonferenstjänst hjälpte inte och fick aktiekursen att sjunka ytterligare.

För första gången i historien stängde amerikanska kontrakt på råolja på ett negativt pris i april i år, nära -40 USD per fat. Alla oljekontrakt har ett utgångsdatum. Om du har ett kontrakt på olja med utgång i maj, måste du ta emot en fysisk leverans av 1.000 fat olja i oljedepån i Cushing, Oklahoma. Men när Corona drog ut proppen på efterfrågan på olja, fanns det inga köpare, bara säljare. De flesta kontrakt köps och säljs av råvaru-traders, som gör affärer på spekulation. De både köper och säljer kontraktet innan leveransdatum och ser aldrig själva oljan. Nu hade de ingen att sälja oljan vidare till och satt plötsligt med 1000 fat svarte petter.

Den mentala bilden av en trader i en dyr kostym som desperat försöker hitta plats för 1000 fat olja i ett kontorslandskap är roande, men också flyktig. Kontrakten för olja är i juni tillbaka på normala prisnivåer. Dippen var tillsynes kortvarig.

I Logroño i norra Spanien när han försökte kringgå de strikta karantänreglerna genom att påstå att han var tvungen att ta sin guldfisk på en promenad.

I Tyskland har man börjat experimentera med drive-in rejv.

Vad berättar detta för oss?

Vissa människor isolerade sig frivilligt redan innan Corona

Några gick direkt från pandemidepression till shoppingextas och köpte handväskor för miljonbelopp

Människor tjänar och förlorar pengar på grund av pandemin, men varje reaktion har en motreaktion.

Världen kan skakas om och vi försöker anpassa oss efter nya spelregler, men gamla vanor sitter som berget.

 

För 20 år sedan skulle millennie-buggen förändra samhället som vi kände det.  Människor bunkrade mat, vatten och toalettpapper. Vissa trodde att detta prepper-beteende skulle innebära ett genombrott för matköp online och distansarbete. Sedan gick allt tillbaka till det normala. Folk använde upp sina toapapperslager och gick till jobbet som vanligt.

För 10 år sedan fick den isländska vulkanen Eyjafjallajökull ett utbrott och stoppade alla europeiska flygresor, vilket skapade den kraftigaste störningen i flygtrafiken sedan andra världskriget. Vi såg en stor minskning av koldioxidutsläppen, en kris för resebranschen, en diskussion om framtiden för resor vs videokonferenser. Sen blev allt normalt igen.

Jag tror att de störande effekterna av Corona-viruset kommer att påskynda vissa förändringar som redan pågick, och bromsa andra.  Men på gott och ont kommer vi människor att behålla de egenskaper vi har haft sedan civilisationens gryning.  Många restauranger och företag inom turistnäringen kommer att försvinna men vår önskan om social interaktion och nya erfarenheter innebär att de kommer att ersättas med nya alternativ efter Corona.

Absolut, videokonferenser är på uppgång, men vår längtan efter att hänga vid kaffebryggaren, träffa kollegor, eller det lågmälda bakgrundsljudet av telefonsamtal och tangentbord, innebär att vi snart kommer tillbaka till kontoren.

Och medan vår mänskliga karaktär kommer bidra till att återbygga många av de saker vi gillar i samhället, finns det en negativ aspekt av vår oföränderlighet. Vi kommer förmodligen inte att ta det här tillfället i akt till eftertanke och positiv förändring. De globala koldioxidutsläppen ser ut att minska med 4 procent 2020 på grund av Corona, ungefär hälften av de 7,6 procent som FN säger att vi måste nå för att inte att förstöra vår planet.  Det borde vara en ögonöppnare, men vi kommer förmodligen inte att till fullo syna effekterna av våra resvanor och vår allmänna konsumtionshets.

När röken har lagt sig kommer effekterna av detta virus inte att hålla i sig. Världen kommer inte ha förändrats i stort. En ny normalitet kommer inte infinna sig utan saker och ting kommer mer eller mindre återgå till det gamla normala.

Jag kan såklart ha fel. Men en utsåld Hermès butik i Kina säger något annat.