AI inom marknadsföring

Möjligheterna med AI inom marknadsföring är stora och spännande. Med sin förmåga att snabbt och exakt bearbeta stora mängder data har AI potential att revolutionera sättet som företag interagerar med sina kunder och riktar sin marknadsföring. Detta kan leda till mer effektiva och effektiva marknadsföringskampanjer, samt mer personliga och engagerande innehåll för konsumenter.

En av de viktigaste fördelarna med AI inom marknadsföring är dess förmåga att hjälpa företag att bättre förstå sin målgrupp och rikta sin marknadsföring mer effektivt. Genom att analysera konsumentdata och använda maskininlärningsalgoritmer kan AI hjälpa marknadsförare att identifiera mönster och trender som skulle vara svåra för människor att upptäcka. Detta kan göra det möjligt för företag att skapa mer personliga och relevanta marknadsföringsmeddelanden, vilket kan förbättra engagemanget och konverteringsgraderna.

En annan fördel med AI inom marknadsföring är dess potential att automatisera rutinmässiga uppgifter och ge marknadsförare möjlighet att fokusera på mer kreativt och strategiskt arbete. Genom att använda AI för att hantera uppgifter som dataanalys och e-postmarknadsföring kan marknadsförare spendera mer tid på att utveckla innovativa marknadsföringskampanjer och kreativt innehåll som resonerar med sin målgrupp. Detta kan hjälpa företag att sticka ut från konkurrensen och driva bättre affärsresultat.

Som marknadsexperten Mark Ritson har sagt: ”AI har potential att revolutionera marknadsföringen genom att låta oss bearbeta stora mängder data och göra bättre, mer informerade beslut om hur vi riktar och engagerar våra kunder”. Genom att dra nytta av AI:s kraft kan marknadsförare skapa mer effektiva och engagerande kampanjer som driver bättre affärsresultat.

Det där ovan, det är en riktigt bra text om AI och marknadsföring. Det kan jag säga utan att vara självgod, eftersom jag inte har skrivit texten själv. 

Texten är skriven av Open AI:s chatbaserade ChatGPT. Det är en prototyp av dialogbaserad AI-chatbot som kan förstå naturligt mänskligt språk och generera imponerande detaljerad människoliknande skriven text. AI:n fick briefen här ovan, och spottade sedan ur sig texten på 8 sekunder blankt. Inget mer, ingen bakgrundsinfo.  Baserat på en kort och slarvig brief  hittade allt, (inklusive ett citat av Mark Ritson om AI som jag inte ens visste existerande innan).

Det är helt häpnadsväckande hur snabbt den här utvecklingen har gått, hur snabbt AI inom text gått från klumpiga botar som hackar ut sig texter som mest kan användas som skämt, till det här korrekta, eleganta och på gränsen till skrämmande verktyget.

Implikationerna är, likt AI:n beskriver själv, enorma. SEO-optimerade produktbeskrivningar till sajt, copy till performance marketing och sociala medier, email till CRM och marketing automation, Irriterande och/eller inspirerande LinkedIn-poster. Att automatisera enkla uppgifter för att frigöra tid så att människor kan lägga kraft på mer strategiska beslut är ju en fantastisk möjlighet. Men man kan också tänka sig att ha den här Ain till hjälp med att formulera briefer, sammanfatta kampanjmätningar, skriva på pitcher eller hitta eleganta sägningar om konsumentbeteende.

Man kan – bevisligen – ha den till att skriva blogginlägg.

Det är som sagt ibland bitvis skrämmande att tänka på vilken påverkan detta kan ha på vår bransch. Men när världen känns stor och osäker kan det vara bra att balansera med ett av de gulligare användningsområdena jag hittat med ChatGPT. Att låta den skapa sagor år mina barn där de själva har huvudrollerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *