Big data, presidentvalet och problemformuleringsprivilegiet

Screen Shot 2016-03-02 at 08.46.50

 

När allt mer data genereras blir visualisering och verktyg för analys allt viktigare. Det handlar om att hitta trenderna utan att överväldigas av den rena mängden data som flödar.

 

Ett nyligen lanserat exempel är nyhetsbyrån APs samarbete med Google och Twitter kring amerikanska presidentvalet. På sajten AP Election Buzz presenterar de snygga grafer över en massa relevanta aspekter av valet.

 

På sajten tittar man på The Google Political Index, en mätning man presenterar såhär; Google politiska index skapades av en politiskt obunden grupp dataanalytiker på Google. Den mäter sökintresset i en omfattande vägd lista över ämnen som är förknippade med 2016 valet, inklusive presidentkandidater och politiker, policyfrågor och aktuella händelser. Även Twitter Election Conversations som är en liknande dataanalys på Twitters plattform.

Sajten listar volymer av sök/omnämnanden för respektive presidentkandidat, där skrämmande nog 50% av volymerna på båda plattformarna idag relaterar till Donald Trump.

donald trump

 

Man listar också intresse för ett antal valfrågor, och feedar in senaste nyheter om valet. På det hela taget en riktigt snygg sajt, som verkligen hjälper till att skapa en överblick av vad som händer kring det amerikanska valet i digitala medier.

 

Samtidigt som detta är ett bra exempel på att gå från big data till smart data ser jag en potentiell problematik. När som man förenklar, renodlar och skalar av hur information presenteras gör man hela tiden val. Någon sitter och skapar ett filter som väljer ut vad som är viktigt och inte och därmed skapas en form av problemformuleringsprivilegium. En utveckling som är intressant att hålla ett öga på när information och data blir allt mer globalt, digitalt, omfattande och i behov av förenkling och renodling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *